Ενορία Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Άνω Ιλισίων

"Κοσμά και Δαμιανού τα άνθη" (Ψαλτική εκδήλωση)

     Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων πραγματοποίησε και φέτος την καταληκτήρια για το 2018-19 Ψαλτική εκδήλωση, υπό τον τίτλο: "Κοσμά και Δαμιανού τα άνθη". Στην εκδήλωση, που έγινε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 στις 8 μ.μ. στον Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων, ο Χορός των μαθητών της Σχολής "Ιλισιώτες Ψάλτες" απέδωσε μέλη Κοσμά Ιβηρίτου και Δαμιανού Βατοπαιδηνού, από τη σπουδή στην αγιορειτική Ψαλτική του 17ου αι. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλάμβανε τα μέλη:  

  - Δόξα σοὶ τῷ δείξαντι τὸ φῶς, στίχοι τῆς Δοξολογίας, μέλος «πρὸς ἐθνικὸν» Κοσμᾶ Μακεδόνος καὶ Ἰβηρίτου (β΄ μισὸ τοῦ 17ου) [χφ. Ἰβήρων 1183 τοῦ ἔτους 1692, φφ. 280α – 283β] σὲ ἐξήγηση Γρηγορίου Θ. Στάθη, ἦχος πρωτόβαρυς.
  - Τὴν τιμιωτέραν τῶν Χερουβίμ, μάθημα θεοτοκίο -ἀναγραμματισμὸς τοῦ Ἄξιόν ἐστιν-, μέλος, ὀκτάηχο καὶ δίχορο, Δαμιανοῦ Βατοπαιδηνοῦ (β΄ μισὸ τοῦ 17ου - ἀρχὲς τοῦ 18ου αἰώνα).

     Στην έναρξη της εκδήλωσης ως προλόγισμα αναγνώστηκε κείμενο του Γρηγορίου Αναστασίου, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ

     Την εκδήλωση έκλεισε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, ο οποίος χαρακτήρισε την εξαιρετική απόδοση των ύμνων από το Χορό Ψαλτών, ως καρπό της μαθητείας που γίνεται στη Σχολή επί πολλά έτη με επιμονή και συνέπεια.

 

 

 

δημοσιεύθηκε την 08/06/2019

Απονομή Πτυχίων και Διπλωμάτων Βυζαντινής Μουσικής

     Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στις 7 μ.μ. πραγματοποιήθηκε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νεκταρίου του παρεκκλησίου του Ναού μας. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Ναού Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων είχε ιδιαίτερα τιμητική παρουσία, αφού στο δεξί αναλόγιο μαζί με τον Πρωτοψάλτη κ. Γρηγόριο Αναστασίου έψαλαν οι μαθητές που φοιτούν στη Σχολή, ενώ στο αριστερό αναλόγιο έψαλαν οι φετινοί Διπλωματούχοι της Σχολής. 

 

    Μετά το πέρας του Εσπερινού απονεμήθηκαν οι τίτλοι σπουδών στους τελειοφοίτους μαθητές του παρελθόντος έτους 2017-2018, που εξετάστηκαν επιτυχώς στις Απολυτήριες εξετάσεις Ιουνίου 2018 ενώπιον επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο π. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης αναφέρθηκε στο τριακονταετές και πλέον έργο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και συνεχάρη τους αποφοίτους για τη διακονία τους στο αναλόγιο και για την επιτυχία τους στη σπουδή της Βυζαντινής μουσικής.

 

 

        Πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής έλαβε ο κ. Ιωάννης Λέκκας. Δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής έλαβαν με αλφαβητική σειρά οι κ.κ. Λεωνίδας Ηλιόπουλος, Στυλιανός Καλής, Σωτήριος Κουτσούρης, Βασίλειος Νικολακόπουλος, Σπυρίδων Νικολακόπουλος, Δημήτριος Σαμπαζιώτης, Χρήστος Σωτηρόπουλος και η κ. Θεοδώρα Μέξα.

 

 

 

 

 

 

δημοσιεύθηκε την 12/11/2018

Οι Ιλισιώτες Ψάλτες στο Ζ΄ Διεθνές Συνέδριο "Θεωρία & Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης"

     

    Ο Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων "Ιλισιώτες Ψάλτες" με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής κ. Γρηγόριο Αναστασίου, έλαβε μέρος στην Ψαλτική Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, στα πλαίσια του Ζ΄ Διεθνούς Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου με γενικό τίτλο "Θεωρία & Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης" και θέμα "Μορφολογία-Αισθητική". Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και με την αρωγή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα.

     

     Το πρόγραμμα των "Ιλισιωτών Ψαλτών" περιλάμβανε τα μέλη: 

  • Τῷ τριττῷ τῆς ἐρωτήσεως, στιχηρό ιδιόμελο-δοξαστικό των αγίων Αποστόλων, μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου (+1800), ήχος δ΄
  • (Δόξα) Θεέ, τρισήλιε μονάς, το τριαδικό -15σύλλαβο- μάθημα του Πολυελέου Ἐπί τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος, μέλος Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, ήχος γ΄
  • Ἄξιόν ἐστίν ὡς ἀληθῶς, μεγαλυνάριο θεοτοκίο ψαλλόμενο στήν θ. Λειτουργία του ἱ. Χρυσοστόμου, μέλος Γρηγορίου Στάθη, ήχος πλάγιος α΄ 

  

   Παρακολουθήστε εδώ όλη την εμφάνιση των "Ιλισιωτών Ψαλτών".

 

 

 

 

  

 

 

δημοσιεύθηκε την 22/10/2018

"Tῷ τριττῷ τῆς ἐρωτήσεως..." (Ψαλτική εκδήλωση λήξης 2017-18)

     Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 και ώρα 8 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η καταληκτήρια Ψαλτική εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων για το διδακτικό έτος 2017-18, με τίτλο: 

"Τῷ τριττῷ τῆς ἐρωτήσεως..." 

ἤ  Τα πρωτοκάρπια της σχολής

     Ο Χορός Ψαλτών της Σχολής "Ἰλισιῶτες Ψάλτες" απέδωσε μέλη από την ύλη των προγραμματισμένων Διπλωματικών εξετάσεων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων, οι οποίες διεξήχθησαν στις 30 Ιουνίου 2018. 

      Διαβάστε εδώ το προλόγισμα της εκδήλωσης, κείμενο του Πρωτοψάλτου και Χοράρχη κ. Γρηγορίου Αναστασίου, που αναγνώστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης.

δημοσιεύθηκε την 28/05/2018

Αφιέρωμα στα 30χρονα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων

 "Ἡ   φ ω ν ή ..."

     Τή Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ναό μας με μεγάλη επιτυχία η ψαλτική εκδήλωση υπό τον τίτλο "Η φωνή...", που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων. Στην εισαγωγική ομιλία, η γραμματέας και δασκάλα της Σχολής κ. Θεοδώρα Μέξα-Καρδαμάκη πραγματοποίησε μια αναδρομή στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας της Σχολής από την ίδρυσή της το 1986 μέχρι σήμερα.

          Ακολούθησε μουσική πανδαισία με τα ψάλματα του Χορού των "Ιλισιωτών Ψαλτών" με χοράρχη τον κ. Γρηγόριο Αναστασίου, σε τρείς ενότητες: 

α. "Ἡ φωνή μου" : φωνή δεήσεως

  • Φωνῇ μου πρός Κύριον ἐκέκραξα... (στίχος από το Μακάριος ανήρ, μέλος Δημητρίου Δοκειανού, ήχος πλάγιος του τετάρτου νεάγιε)
  • Κύριε, ἐκέκραξα πρός σέ, εἰσάκουσόν μου... (Κεκραγάρια και στιχολογία, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου, ήχος πλάγιος του πρώτου ανεανες).

 

β. "Ἡ φωνή τῆς Ἐκκλησίας" : φωνή ἀγαλλιάσεως, φωνή ὄχλου πολλοῦ, φωνή ὑδάτων πολλῶν, φωνή βροντῶν ἰσχυρῶν

  • Ἐν φωνῇ ἀγαλλιάσεως... (δοξαστικό των εσπερίων στιχηρών της Αγίας Μαρίνης, μέλος Γρηγορίου Αναστασίου κατά μίμησιν Πέτρου Φιλανθίδου, ήχος δεύτερος νεανες)
  • Ἀλληλούια - Ἐγώ εἰμί τό ἄλφα καί τό ὠμέγα... (Αλληλουιάριον με στίχους από το βιβλίο της Αποκαλύψεως, μέλος Γρηγορίου Στάθη, ήχος νενανώ)

 

γ. "Ἡ φωνή Κυρίου... ἐπί τῶν ὑδάτων, φωνή σάλπιγγος, φωνή αὔρας λεπτῆς"

  • Ἀνέβη ὁ Θεός... (Κοινωνικόν της Αναλήψεως, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου, ήχος τέταρτος άγια)
  • Φωνή Κυρίου ἐπί τῶν ὑδάτων... (Ιδιόμελον των Θεοφανείων, μέλος Αλεξάνδρου Βυζαντίου, ήχος πλάγιος του τετάρτου νεάγιε)
  • Ανεανε... τεριρέμ (κράτημα το λεγόμενον "λεπτότατον", μέλος Ιωάννου Κουκουζέλη, ήχος πλάγιος του τετάρτου νεάγιε)

     Την αποφώνηση της εκδήλωσης πραγματοποίησε με λόγο ευλογητικό και επισφραγιστικό ο προϊστάμενος της ενορίας και ιδρυτής της Σχολής αιδεσιμολογιώτατος π. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης, ο οποίος -αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διδασκάλους, παλαιούς και νέους, της Σχολής- σχολιάζοντας το γεγονός της πρόσφατης αναγνώρισης της Σχολής από το Υπουργείο Πολιτισμού, ευχήθηκε πατρικά το έργο της Σχολής να εξακολουθήσει να παραμένει προσηλωμένο στην ουσία της σπουδής της Ψαλτικής τέχνης.

     Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος φιλόμουσων ενοριτών και φίλων της ενορίας. 

δημοσιεύθηκε την 15/12/2017