Ενοριακή Φιλανθρωπία

         Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο έχει ως μέριμνα την παροχή βοήθειας σε εμπερίστατους ενορίτες μας. Στα πλαίσια αυτά με την ευθύνη του Ε.Φ.Τ. λειτουργούν:  

 

  • ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ

Καθημερινά στην κουζίνα του Ενορια­κού Συσσιτίου (οδ. Παπαφλέσσα 26) ετοιμά­ζο­νται με ιδιαίτερη φροντίδα ατομικά πακέτα μαγει­ρεμένου φαγητού. Με την ενίσχυση των ενορι­τών και την εθελοντική διακονία μαγειρισσών παρέχονται 40-50 πακέτα φαγητού σε αναγκεμένους συνανθρώπους μας.

 

 

  • ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Μηνιαίως ή και εκτάκτως (ανάλογα με τις διαπιστωμένες ανάγκες και τη διαθεσιμό­τητα των ειδών) διανέμονται δέματα με τυποποιη­μένα είδη διατροφής σε άπορους ενορίτες μας. Επίσης, χορηγούνται εκτάκτως ειδικά κουπόνια που αντιστοιχούν σε αγορά τροφί­μων και άλλων ειδών από καταστήματα της ενορίας (supermarket, κρεοπωλεία, φαρμα­κεία κ.λπ.).

   

  • ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ο ξενώνας φιλοξενίας απόρων φοιτητών στεγάζεται στο πολυδύναμο κτήριο του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης (οδ. Παπαφλέσσα 26). Στους δύο ορόφους του ξενώνα έχουν δημιουργηθεί δέκα μονόκλινα δωμάτια με ατομικό λουτρό, γραφείο και ντουλάπα. Με τη λειτουργία του ξενώνα δίδεται σε άπορους φοιτητές η δυνατότητα πραγματοποίησης των σπουδών τους.

 

 

  • ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ

Παράλληλα με τον κεντρικό ξενώνα λειτουργεί και ένας ακόμη χώρος φιλοξενίας απόρων φοιτη­τριών (οκτώ κλινών) σε διαμέρισμα 1ου ορόφου πολυκατοικίας που βρί­σκεται στην οδό Εκβατάνων αριθμ. 32-36.

 

  • ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η Βιβλιοθήκη και το Αναγνωστήριο Μελέτης του Ε.Φ.Τ. βρίσκονται στο κτήριο του Κ.Ε.Α. (οδ. Παπαφλέσσα 26), στον 3ο όροφο («Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Βλάχου»). Διατίθενται για τη μελέτη των φοιτητών και των μελών της Δανειστικής Βιβλιο­θήκης.

  

  

  • ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στο Κ.Ε.Α. έχουν δημιουργηθεί και αίθουσες εκδηλώσεων, συνεστιάσεων, προσφοράς καφέ κ.ά., συνολικής χωρητικότητας εκατόν πενήντα ατόμων. Οι αίθουσες είναι διαμορφωμένες σε τρία επίπεδα, πράγμα το οποίο επιτρέπει και την ταυτόχρονη φιλοξενία διαφορετικών δράσεων.

  

 

  • ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Διοργανώνεται τακτική Εθελοντική Αιμοδοσία και λειτουργεί Ενοριακή Τράπεζα Αίματος. Η Εθελοντική Αιμοδοσία πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο (ανά εξάμηνο) σε αίθουσα του Ιερού Ναού μας σε συνεργασία με το Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο.

  

  • ΔΩΡΟΕΚΘΕΣΗ

Δύο φορές το χρόνο (Χριστούγεννα και Πάσχα) πραγματοποιείται συμβολική Δωρο­έκθεση. Διατίθενται προς πώληση διάφορα είδη δώρων, λαμπάδες, βιβλία, γλυκίσματα κ.ά., με σκοπό να ενισχυθεί οικονομικά το Ε.Φ.Τ. Πολλά από τα είδη που διατίθενται είναι κατασκευασμένα από εθελόντριες.

  

  • ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται: α) Προσκυνηματικές Εκδρομές, ολοήμερες ή απογευματινές, σε ιστορικές Ιερές Μονές και Ιερούς Ναούς καθώς και β) Ποιμαντικές Επισκέψεις σε Εκκλησιαστικά και Προνοιακά Ιδρύματα (Ορφανοτροφεία, Νοσοκομεία, Φυλακές κ.ά.), όπου γίνεται προσπάθεια να προσφέρεται υλική και ηθική συμπαράσταση.

 

 Υπεύθυνος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου είναι ο π. Σπυρίδων Κωνσταντής. Οι δράσεις του Φιλοπτώχου στεγάζονται στο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης (οδός Παπαφλέσσα 26,  8η στάση Άνω Ιλισίων).