Ενορία Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Άνω Ιλισίων

"Tῷ τριττῷ τῆς ἐρωτήσεως..." (Ψαλτική εκδήλωση λήξης 2017-18)

     Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 και ώρα 8 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η καταληκτήρια Ψαλτική εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων για το διδακτικό έτος 2017-18, με τίτλο: 

"Τῷ τριττῷ τῆς ἐρωτήσεως..." 

ἤ  Τα πρωτοκάρπια της σχολής

     Ο Χορός Ψαλτών της Σχολής "Ἰλισιῶτες Ψάλτες" απέδωσε μέλη από την ύλη των προγραμματισμένων Διπλωματικών εξετάσεων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων, οι οποίες διεξήχθησαν στις 30 Ιουνίου 2018. 

      Διαβάστε εδώ το προλόγισμα της εκδήλωσης, κείμενο του Πρωτοψάλτου και Χοράρχη κ. Γρηγορίου Αναστασίου, που αναγνώστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης.

δημοσιεύθηκε την 28/05/2018

Αφιέρωμα στα 30χρονα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων

 "Ἡ   φ ω ν ή ..."

     Τή Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ναό μας με μεγάλη επιτυχία η ψαλτική εκδήλωση υπό τον τίτλο "Η φωνή...", που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων. Στην εισαγωγική ομιλία, η γραμματέας και δασκάλα της Σχολής κ. Θεοδώρα Μέξα-Καρδαμάκη πραγματοποίησε μια αναδρομή στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας της Σχολής από την ίδρυσή της το 1986 μέχρι σήμερα.

          Ακολούθησε μουσική πανδαισία με τα ψάλματα του Χορού των "Ιλισιωτών Ψαλτών" με χοράρχη τον κ. Γρηγόριο Αναστασίου, σε τρείς ενότητες: 

α. "Ἡ φωνή μου" : φωνή δεήσεως

  • Φωνῇ μου πρός Κύριον ἐκέκραξα... (στίχος από το Μακάριος ανήρ, μέλος Δημητρίου Δοκειανού, ήχος πλάγιος του τετάρτου νεάγιε)
  • Κύριε, ἐκέκραξα πρός σέ, εἰσάκουσόν μου... (Κεκραγάρια και στιχολογία, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου, ήχος πλάγιος του πρώτου ανεανες).

 

β. "Ἡ φωνή τῆς Ἐκκλησίας" : φωνή ἀγαλλιάσεως, φωνή ὄχλου πολλοῦ, φωνή ὑδάτων πολλῶν, φωνή βροντῶν ἰσχυρῶν

  • Ἐν φωνῇ ἀγαλλιάσεως... (δοξαστικό των εσπερίων στιχηρών της Αγίας Μαρίνης, μέλος Γρηγορίου Αναστασίου κατά μίμησιν Πέτρου Φιλανθίδου, ήχος δεύτερος νεανες)
  • Ἀλληλούια - Ἐγώ εἰμί τό ἄλφα καί τό ὠμέγα... (Αλληλουιάριον με στίχους από το βιβλίο της Αποκαλύψεως, μέλος Γρηγορίου Στάθη, ήχος νενανώ)

 

γ. "Ἡ φωνή Κυρίου... ἐπί τῶν ὑδάτων, φωνή σάλπιγγος, φωνή αὔρας λεπτῆς"

  • Ἀνέβη ὁ Θεός... (Κοινωνικόν της Αναλήψεως, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου, ήχος τέταρτος άγια)
  • Φωνή Κυρίου ἐπί τῶν ὑδάτων... (Ιδιόμελον των Θεοφανείων, μέλος Αλεξάνδρου Βυζαντίου, ήχος πλάγιος του τετάρτου νεάγιε)
  • Ανεανε... τεριρέμ (κράτημα το λεγόμενον "λεπτότατον", μέλος Ιωάννου Κουκουζέλη, ήχος πλάγιος του τετάρτου νεάγιε)

     Την αποφώνηση της εκδήλωσης πραγματοποίησε με λόγο ευλογητικό και επισφραγιστικό ο προϊστάμενος της ενορίας και ιδρυτής της Σχολής αιδεσιμολογιώτατος π. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης, ο οποίος -αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διδασκάλους, παλαιούς και νέους, της Σχολής- σχολιάζοντας το γεγονός της πρόσφατης αναγνώρισης της Σχολής από το Υπουργείο Πολιτισμού, ευχήθηκε πατρικά το έργο της Σχολής να εξακολουθήσει να παραμένει προσηλωμένο στην ουσία της σπουδής της Ψαλτικής τέχνης.

     Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος φιλόμουσων ενοριτών και φίλων της ενορίας. 

δημοσιεύθηκε την 15/12/2017

"Άγιος ο Θεός" ... Αγγελοδίδακτα Μέλη (29 Μαΐου 2017)

   

     Ψαλτική εκδήλωση στη λήξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2016-2017 πραγματοποίησε ο Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης 'Άνω Ιλισίων "Ιλισιώτες Ψάλτες", με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ναού και Διευθυντή της Σχολής κ. Γρηγόριο Αναστασίου. Η εκδήλωση έγινε τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης 'Άνω Ιλισίων, και είχε ως τίτλο: 

"Ἅγιος ὁ Θεός" ... Ἀγγελοδίδακτα Μέλη

     Στο Προοίμιο της Ψαλτικής εκδήλωσης αναγνώστηκε κείμενο του κ. Αναστασίου το οποίο εισήγαγε τους φιλόμουσους θεατές στο θέμα της εκδήλωσης και αναφέρθηκαν τα βιβλικά και ιστορικά γεγονότα με τα οποία μας παρέδωσαν οι άγιοι 'Άγγελοι πολύ γνωστά μέλη, όπως η Δοξολογία, τα Αντίφωνα της λειτουργίας, ο Τρισάγιος ύμνος, ο Επινίκιος ύμνος, το "'Άξιον εστί" και το "Χαίρε Κεχαριτωμένη"

  

     Ακολούθησε το Ψαλτικό πρόγραμμα που περιλάμβανε τα ακόλουθα ψάλματα: 

1. "Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ..." (στίχοι της Δοξολογίας, μέλος Παναγιώτη Χρυσάφη του Νέου).  ΄Ηχος πλ. δ΄ νεάγιε.

2. "Δεῦτε ἀγαλλιασώμεθα τῷ Κυρίῳ....Σῶσον ἡμᾶς Υἱέ Θεοῦ..." (γ΄ αντίφωνο θ. λειτουργίας, μέλος Αποστόλου Κώνστα Χίου σε μεταγραφή Γρηγορίου Αναστασίου). Εισοδικόν "Δεῦτε προσκυνήσωμεν..." (μέλος αργόν Πέτρου Πελοποννησίου). ΄Ηχος β΄ νεανες.

3. "Δύναμις...Ἅγιος ὁ Θεός" (μέλος εκ του ασματικού τρισαγίου της δοξολογίας Ιακώβου Πρωτοψάλτου και παρεκβολή του Πρωτοψάλτου Παναγιώτου Νεοχωρίτη). ΄Ηχος πλάγ. β΄.

4. "Ἅγιος, ἅγιος, ἅγιος Κύριος Σαββαώθ..." (ο επινίκιος ύμνος ψαλλόμενος στη θ. λειτουργία του Μ. Βασιλείου, μέλος Ιωάννου Γλυκέος σε σύντμηση Ιωάννου Πρωτοψάλτου). ΄Ηχος β΄ νεανες.

5.  "Ἄξιόν ἐστιν ὡς ἀληθῶς..." (μεγαλυνάριο Θεοτοκίο ψαλλόμενο στη θ. λειτουργία του Ι. Χρυσοστόμου, μέλος Γρηγορίου Στάθη).  ΄Ηχος πλ. α΄ ανέανες.

6. "Χαῖρε Κεχαριτωμένη..." (β΄, γ΄ και δ΄ πόδες του Οκτάηχου μαθήματος Θεοτόκε Παρθένε, μέλος Πέτρου Μπερεκέτη). ΄Ηχος β΄ λέγετος, γ΄ νανα, δ΄ άγια.

     Κλείνοντας την εκδήλωση ο π. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας των αγίων Αγγέλων στη λατρεία της Εκκλησίας και ιδιαιτέρως στη θεία λειτουργία, σχολίασε την απόδοση του Χορού και ευχήθηκε για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο έργο του.

    

 

Ακούστε εδώ ένα απόσπασμα της ψαλτικής εκδήλωσης. 

δημοσιεύθηκε την 31/05/2017

Η "Κλίμακα των αρετών" - 26 Μαρτίου 2017 (Ναύπλιο)

     Ο Χορός Ψαλτών "Ιλισιώτες Ψάλτες" της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίας Μαρίνης προσκλήθηκε και έλαβε μέρος σε μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλιέων την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, ώρα 19.30, στην αίθουσα της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων. Οι "Ιλισιώτες Ψάλτες" με χοράρχη τον κ. Γρηγόριο Αναστασίου, παρουσίασαν το ψαλτικό έργο

"Η Κλίμακα των αρετών"

(δραματουργία της Κλίμακος του Αγίου Ιωάννου Σιναΐτου - Τάξις και μέλος Γρηγορίου Θ. Στάθη, ομότ. καθηγητού Παν/μίου Αθηνών).

  


Οπτικο-ηχητικά αποσπάσματα της εκδήλωσης (κανάλι youtube):

ΚΑΛΟΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ 

ΑΝΑΒΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ 

 

(Φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης στο https://www.facebook.com/pg/%E1%BC%B8%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B9%E1%BF%B6%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%A8%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%B5%CF%82-Ilissiotes-Psaltes-153910918029203/photos/?tab=album&album_id=1324002917686658)

δημοσιεύθηκε την 29/03/2017

"Χορεύουσιν άγγελοι..." (11 Δεκεμβρίου 2016)

   

   Ο Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής "Ιλισιώτες Ψάλτες" με χοράρχη τον κ. Γρηγόριο Αναστασίου και η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ιωάννη Λαζαρίδη, πραγματοποίησαν κοινή Χριστουγεννιάτικη Μουσική Εκδήλωση την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.00 μ.μ. στον κιν/φο "ΑΛΕΚΑ" (Ζωγράφου).  Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί ενορίτες και φίλοι της ενορίας μας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν ένα μουσικό πανόραμα των δύο χορωδιών, μέσα στο πνεύμα της εορτής των Χριστουγέννων.

     Ο Χορός Ψαλτών παρουσίασε το ακόλουθο πρόγραμμα: 

1) "Σῶσον ἡμᾶς Υἱέ Θεοῦ" (β΄ αντίφωνο Τριθέκτης, ήχος τέταρτος άγια, μελοποιητική αποκατάσταση Γρ. Στάθη)

2) "Χορεύουσιν ἄγγελοι πάντες ἔν οὐρανῷ..." (Ιδιόμελο εις το Καί νῦν της Λιτής των Χριστουγέννων, ήχος πλαγ. β΄ νεχεανες, μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου)

3) "Μεγάλυνον ψυχή μου...Μυστήριον ξένον..." (Καταβασία ψαλλομένη αντί του Ἄξιόν ἐστι στη θ. λειτουργία των Χριστουγέννων, ήχος α΄ ανανες)

4) "Δόξα σοι τῷ δείξαντι τό φῶς..." (στίχοι εκ της δοξολογίας και ασματικό τρισάγιο, ήχος πλαγ. δ΄ μικτός χρωματικός νεαγιε, μέλος Γρηγορίου Πρωτοψάλτου)

5) "Παιδοτόκον Παρθένον τίς ἤκουσε;" (καλοφωνικός ειρμός μετά κρατήματος, μέλος Ιωάννου Πρωτοψάλτου, ήχος γ΄ νανα)

 

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση των "Ιλισιωτών Ψαλτών" δείτε εδώ.

 

 

δημοσιεύθηκε την 15/12/2016